Sosyal Medya

Güncel

Irak ve Suriye tezkeresi MeclisÂ’te

Irak ve Suriye tezkeresinin süresinin 1 yıl uzatılmasını içeren Bakanlar Kurulu kararı, Meclis’e sevk edildi.



Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiÄŸi takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlar için yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeren BaÅŸbakanlık Tezkeresi, Meclis BaÅŸkanlığı'na sunuldu.

Bu yılki tezkerede iki farklılık dikkat çekti. Geçen yıl Eylül sonunda imzaları tamamlanan tezkere, bu sene HDP'li hükümet ihtimalinde gündeme gelip yol kazasına uÄŸramaması için bir ay önce hazırlandı. Önceki sene kullanılan ‘IŞİD’ ifadesi bu sefer yerini ‘DAEÅž’e bıraktı.

"Bakanlar Kurulu Prensip Kararı" baÅŸlığı ile sunulan tezkerede “TBMM kararı ile hükümete verilen bir yıllık izin süresinin, aynı kararda belirlenen ilke ve esaslar dâhilinde, 2 Ekim'den itibaren bir yıl uzatılması Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca kararlaÅŸtırılmıştır" ifadesine yer verildi.

Tezkerenin gerekçesinde, Türkiye'nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliÄŸine dönük risk ve tehditlerin arttığı belirtildi:

"Türkiye'nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliÄŸimize dönük risk ve tehditler, artmaktadır. Irak'ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir. Suriye ve Irak'ta diÄŸer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditte de önemli artış gözlenmektedir.

Nitekim, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi, 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüÄŸünü ve bağımsızlığını teyit etmiÅŸ, bu ülkelerdeki terör faaliyetlerini kınamış, DEAÅž ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BirleÅŸmiÅŸ Milletler üyesi tüm ülkelere 1373 (2001) Sayılı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi Kararı ve uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun ÅŸekilde gerekli tedbirleri alma çaÄŸrısında bulunmuÅŸtur.

KomÅŸumuz Irak'ın toprak bütünlüÄŸünün, milli birliÄŸinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfeden Türkiye, terör gruplarının Irak'taki mevcudiyetine ve bunun doÄŸurduÄŸu tehditlere karşı askeri, siyasi ve diplomatik tedbir ve giriÅŸimlerini artırarak sürdürmek durumundadır."

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.